روز جهانی کلیه یک کمپین جهانی به جهت افزایش آگاهی در زمینه سلامت است که بر اهمیت کلیه ها و کاهش فراوانی و تاثیر بیماری های کلیوی و مشکلات بهداشتی مرتبط با آن در سراسر جهان متمرکز است.
روز جهانی کلیه همه ساله در تاریخ ۲۳الی ۳۰آبان برگزار میشود.
این روز برای افزایش آگاهی از شرایط کلیه در نظر گرفته شده بود.اگرچه بسیاری از آنها قابل درمان هستند،اما این یک نگرانی پزشکی ثانویه از جمعیت مبتلای بیشتر است.
کلیه اندامی لوبیا شکل و تقریبا به اندازه مشت بسته انسان است و درست زیر قفسه سینه قرار دارد . عملکرد کلیه به زبان ساده ، دفع زبالههای بدن است . کلیه روزانه حدود ۲۰۰ لیتر خون تصفیه میکند و از آن حدود ۲ لیتر آب اضافی و مواد زائد غربال میکند و از طریق مجاری ادراری دفع میکند .
تنظیم فشار خون ، تعادل الکترولیتی و تولید سلولهای قرمز خون به عهده کلیههاست . چنانچه کلیهها یک روز وظایف خود را به درستی انجام ندهند ، عملکرد اکثر ارگانهای بدن ، به ویژه قلب مختل میشود .
کاهش مصرف نمک در غذا ، نوشیدن آب زیاد در طول روز ، تناسب اندام و فعالیت روزانه ، عدم مصرف خودسرانه دارو ، اجتناب از مصرف غذاهای آماده و فست فود ، عدم استفاده از دخانیات و الکل و کاهش استرس مهمترین راهکارهای حفظ سلامت کلیه هستند .
همچنین تهوع و استفراغ ، کاهش میزان ادرار ، تورم به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم ، طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم ، خستگی مزمن ، تنگی نفس ، کاهش اشتها ، مشاهده خون در ادرار ، مشاهده کف در ادرار ، ایجاد ضایعات پوستی ، کاهش حافظه شایع ترین علایم نارسایی کلیه هستند که لازم است افراد به محض مشاهده این عوامل ؛ به خصوص تغییرات ادرار به پزشک مراجعه کنند . تشخیص انواع بیماری های کلیوی به کمک آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی انجام می شود.
بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت ، احتمال ابتلای زنان به بیماری مزمن کلیه ۱۴ درصد و در مردان ۱۲ درصد است ؛ همچنین از هر ۱۰ نفر در جهان بین یک تا ۳ نفر دچار نارسایی کلیه هستند و بیماری های مزمن کلیوی سالانه بین ۶ تا ۸ درصد در سراسر دنیا در حال افزایش است
هفته ملی حمایت از بیماران کلیوی فرصتی برای بررسی بهبود سلامت کلیه هاست.
به امید بهبودی تمام بیماران سرزمینم!